Jak známo, islámské státy na svém území v rámci džihádu omezují přístup k internetu, tj. zakazují takové webové stránky, které nejsou zrovna příznivě nakloněny šíření islámu. A nejde zdaleka jen o vyloženě totalitní státy typu Saúdská Arábie: takové „evropské“ Turecko pro jistotu blokuje celý server YouTube...

No a k islámskému džihádu se patrně přidal už i Google, a to právě oblíbenou zbraní všech těch, kteří mají strach z pravdy: cenzurou. Společnost Google totiž poskytla svoji bezplatnou blogerskou platformu – čili doménu blogspot.com – blogerovi Hamoudovi Bin Salehovi ze Saúdské Arábie, který nedávno přešel z islámu na křesťanství, což je podle zákonů platných v Saúdské Arábii trestný čin. Nyní je Bin Saleh už za mřížemi, kde má šanci ještě zvážit, zda je křesťanství opravdu lepší než islám...

A teď schválně zkuste kliknout na blog, kde Bin Saleh psal o svém odpadnutí od islámu a kde kritizoval islámské právo šarí’a: http://christforsaudi.blogspot.com

Blog „porušuje podmínky poskytování služby aplikace Blogger“, píše Google. Že by podmínkou provozování blogu na serveru Google bylo věřit, že „není Boha kromě Boha a Muhammad je jeho Prorok“?...

T.T.

Zdroj: Compass Direct

Přidat.eu záložku
 

36 významných muslimských osobností (mimo jiné vlivný šejch Al-Qaradawi) nedávno napsalo otevřený dopis novému prezidentu USA Obamovi. Tito myslitelé v něm sdělili, že muslimové žádají, aby USA zcela přehodnotily svoji zahraniční politiku. Pozoruhodná je hlavně následující pasáž, kde se tvrdí, že za teroristickými útoky na USA z 11. září 2001 stojí Izrael.

Rádi bychom Vás upozornili na názor, k němuž dospělo množství významných vědců v Americe i v Evropě, totiž že události 11. září 2001 jistě nebyly ničím jiným než dramatem, který zkonstruovaly jisté vlivné síly v Americe ve spolupráci s izraelským Mossadem. Učinily to, aby měly záminku k rozpoutání třetí světové války.

Ponechávám (raději) bez dalšího komentáře...

T.T.

Zdroj: IslamOnline


Přidat.eu záložku
 

Fakt, že v Evropě (a pochopitelně i jinde) jsme v souvislosti s izraelsko-palestinským konfliktem svědky vzedmuté vlny antisemitismu, není bohužel žádnou novinkou. Vždy, když se konflikt ve Svaté zemi přiostřil, zhoršily se židovsko-muslimské vztahy i jinde ve světě. Annie-Paul Derczansky, francouzská židovka a bývalá novinářka, se rozhodla udělat něco konkrétního pro zlepšení tohoto stavu, a v roce 2002 v Paříži založila klub židovských a muslimských žen, které chtějí svědčit o tom, že nenávist lze překonat přátelstvím. Iniciativa se jmenuje Batisseuses de Paix (Stavitelky míru) a inspirací pro její vznik byly podobné aktivity ve Svaté zemi. Tyto ženy společně organizují přednášky, promítání filmů, navštěvují synagogy a mešity, slaví náboženské svátky a také například společně pečou...

Muslimská představitelka tohoto projektu, Hakima Milati z Lyonu, nedávno potvrdila, že ani válka v Gaze tuto iniciativu nezastavila. Jistě, muslimky a židovky mají na tuto válku různé názory, ale berou to jako pouze politický rozdíl, který respektují a který jim nebrání stýkat se v přátelské atmosféře. A to je dobrá zpráva: politické třenice nemají – alespoň tedy v tomto případě – dopad na upřímné mezilidské vztahy.

T.T.

Zdroj: Voice of America

Přidat.eu záložku
 

Imám Hassen Chalghoumi z pařížského předměstí Drancy je muslimský duchovní, který se snaží zmírňovat napětí mezi francouzskými muslimy a většinovou společností a který též podporuje mezináboženský dialog. Chalghoumi se již v minulosti zasazoval zvláště o muslimsko-židovský dialog (v roce 2006 si za to vysloužil zpustošení svého bytu). Před několika dny, během války v Gaze, Chalghoumi vyzýval své souvěrce k tomu, aby se neuchylovali k nenávistným a násilným antisemitským projevům. Efekt? Chalghoumiho nepřátelé (těžko lze předpokládat, že může jít o někoho jiného než o radikální islamisty) tohoto muže dialogu hrubě osočovali na ulici, zničili mu auto a poslali mu na mobil texty, v nichž mu hrozili zabitím. Imám je nyní pod policejní ochranou.

Chápu, že na konflikt v Gaze lze mít různé názory, ale nejde mi do hlavy, co sledují francouzští islamisté snahou násilně umlčet imáma, kterému jde o nenásilné řešení problémů a který prosazuje mezináboženský i mezikulturní dialog. V každém případě nám tato kauza připomíná, že obětí islámského fanatismu se mohou velice snadno stát i ti muslimové, kteří ukazují mírumilovnou tvář islámu.

T.T.

Zdroje: Le Figaro; The Guardian

Přidat.eu záložku
 

V posledních dnech přinášejí světová média velké množství informací o protestech muslimů proti válce v Gaze. Občas se objeví i zprávy o muslimech, kteří naopak vystupují proti Hamasu (více o Hamasu lze nalézt např. zde na mém blogu) a současnou vojenskou operaci Izraele chápou či tolerují jakožto legitimní odvetu za násilí vyvolané palestinskými islámskými radikály. Demonstruje se i na podporu Izraele. Situace je napjatá a bohužel dochází i k různým nepěkným incidentům, zejména k napadání Židů, nicméně obecně vzato platí, že v demokratickém světě má každý právo vyjádřit svůj názor, třeba i formou veřejného protestu, pokud tím neporušuje platné zákony.

Zajímavé v tomto kontextu je to, jak se k válce v Gaze postavil zřejmě nejortodoxnější islámský stát, Saúdská Arábie (jak známo, islám, respektive jeho ultrakonzervativní forma, tzv. wahhábismus, je v tomto království státním i jediným povoleným náboženstvím). Na jednu stranu totiž Saúdská Arábie vyzvala Izrael k ukončení války a dokonce obvinila Izrael z „rasismu“ vůči Palestincům, nicméně na druhou stranu neučinila žádné prohlášení na podporu islámského hnutí Hamas, které v Gaze vládne. A nejen to: vláda Saúdské Arábie zabránila několika pokusům o demonstrace proti válce v Gaze a zatkla přitom řadu lidí. Mohli bychom spekulovat o tom, jaké různé důvody vedly saúdské politické autority k těmto opatřením, ale zůstaňme na náboženské rovině a zeptejme se, zda alespoň saúdské náboženské autority nevyjádřily svoji solidaritu s Hamasem – odpověď zní: také ne. Hlasité protesty proti válce v Gaze by byly „zbytečnou fraškou“, nechal se před několika dny slyšet velký muftí Saúdské Arábie Abdul Aziz Al Al-Sheikh (na obrázku), nejvyšší duchovní autorita země. Ať již si o současné válce v Gaze myslíme cokoli, těžko můžeme popřít, že Saúdská Arábie opět prokázala, že je totalitním teokratickým státem, kde si občané mohou o svobodě slova nechat jen zdát.

T.T.

Zdroj: Reuters


Přidat.eu záložku
 

Současný vývoj situace v Gaze opravdu nenahrává dobrým vztahům mezi židy a muslimy. Olej do ohně přilil egyptský šejch Yusuf Al-Qaradawi, který patří k nejvlivnějším islámským učencům. Nejen že na začátku odvetné izraelské operace proti teroristům z Hamasu obvinil Izrael z „genocidy“, ale dnes v kázání v Kataru, z něhož citovala i prestižní arabská televize Al-Jazeera, prohlásil, že židé přinesli na zem pohoršení. Qaradawi již v minulosti ospravedlňoval palestinské sebevražedné atentátníky, takže jeho poslední výroky popravdě řečeno příliš překvapivé nejsou, bohužel.

Co je obzvlášť smutné je podle mě především fakt, že Qaradawi dal další signál muslimům, aby vnímali současný politický konflikt mezi státem Izrael a palestinskou samosprávou ovládanou teroristickou organizací Hamas jako náboženskou válku mezi židy a muslimy. Jinými slovy, Qaradawi dal najevo, že i on vnímá izraelsko-palestinský spor „teologickou“ optikou Hamasu.

I pokud velkoryse pomineme docela zjevný fakt, že genocida je něco úplně jiného než obrana před teroristy, měli bychom trvat na tom, že takovéto směšování politiky a náboženství je velice nebezpečné. Jistě, konflikt mezi Izraelem a Palestinou má i svůj náboženský rozměr, ale neměli bychom zapomínat na to, že zdaleka ne všichni izraelští občané jsou židé (nehledě na to, že ne všichni židé se hlásí k sionismu), ani na to, že ne všichni Palestinci jsou muslimové. Antisemitské výroky, které mohou snadno svádět k svalování kolektivní viny na židovský národ jako takový, jen zbytečně zasévají nenávist. A nevěřím, že by si to tak vzdělaný člověk, jakým bezesporu Qaradawi je, neuvědomoval.

T.T.

Zdroje: AKI; Jihad Watch


Přidat.eu záložku
 

Otevírám tento nový internetový prostor věnovaný dnešnímu islámu. Doufám, že se zde budete cítit dobře, a budu Vám vděčný za Vaši zpětnou vazbu!

T.T.

Přidat.eu záložku