Díky projektu „Pew Global Attitudes“ máme dnes k dispozici čerstvé údaje o názorech Pákistánců. Podívejme se na některé z nich.

Průzkum, který byl proveden v květnu a červnu letošního roku, zjistil, že u Pákistánců mají dnes islamistické teroristické organizace mnohem menší podporu než před rokem. Zatímco v roce 2008 podporovalo Taliban 27% Pákistánců, letos tomuto hnutí fandí pouhých 10% Pákistánců. Ještě o něco menší podpoře se mezi Pákistánci těší Al Kajda: minulý rok tuto organizaci podporovala přesně čtvrtina Pákistánců, dnes je to ale již pouhých 9%. Přitom 87% Pákistánců tvrdí, že za žádných okolností nelze ospravedlnit ty, kteří se ve jménu islámu dopouštějí sebevražedných atentátů, jejichž terčem jsou civilisté.

Zde však pozitivní zprávy končí. Pokud jde o striktní uplatňování islámského práva, výsledky jsou – z hlediska hodnot západní civilizace – hodně tristní. 78% Pákistánců je pro to, aby byl odpadlíkům od islámu ukládán trest smrti, 80% jich souhlasí s usekáváním rukou zlodějům, a 83% Pákistánců souhlasí s tím, že adekvátním trestem za cizoložství je ukamenování.

T.T.

Zdroj: Pew Global Attitudes Project

Přidat.eu záložku