Jak informuje česká sekce Vatikánského rozhlasu, „britský Úřad pro muzea, knihovny a archivy vydal nařízení, podle kterého mají veřejné knihovny respektovat právo šaría. Vyhověl stížnostem muslimů a rozhodl, že ve všech státem financovaných knihovnách Velké Británie bude Korán na nejvyšším regálu. Spolu s ním se ke stropu dostane všechna další náboženská literatura, aby vyznavači jiných náboženství nebyli diskriminováni. Výnos Úřadu vyvolal pobouření světských i křesťanských kruhů. Umístění náboženské literatury včetně Bible na nejvyšší polici znamená, že se dostane mimo dosah čtenářů, zvláště dětí a mládeže – uvedl anglikánský kanovník Chris Sugden pro Daily Mail. ,Nepřipadá vám ta politická korektnost našich knihoven k zešílení?‘ – ptá se Damian Thompson, šéfredaktor Catholic Herald.“

Tak nevím... píše se někde v Koránu nebo v hadísech o tom, že Korán má být v knihovnách na nejvyšším regálu? Jistě, muslimové prokazují Koránu maximální možnou úctu (pokud vím, tak mají např. i zakázáno na Korán cokoli pokládat), ale tohle je opravdu – mírně řečeno – podivné. Mimoto já jako křesťan bych se rozhodně necítil dotčen, uražen ani nikterak diskriminován kvůli tomu, že Bible je na nižší poličce než Korán – zvláště kdyby díky tomu byla víc po ruce... No ale multikulturalismus si rozvracet nenecháme, že?

T.T.

Zdroj: RadioVaticana.cz

Přidat.eu záložku
 

Saúdská Společnost pro ochranu ženských práv rozjela internetovou kampaň, jejímž cílem je tlačit na změnu saúdské legislativy, která povoluje dětské sňatky (velký muftí této zcela teokratické islámské země nedávno prohlásil, že pro muže je v pořádku oženit se s desetiletou dívkou). Na videu, které zde umisťuji, vidíme saúdské dívky, které s takto nastaveným věkovým prahem nesouhlasí. Rozhovory jsou vedeny s dívkami různého věku – od šesti do dvaceti let. Ani jedna z nich s dětskými sňatky nesouhlasí.

Video ukazuje mimo jiné i to, že kritika do vlastních řad není v muslimském světě ničím neobvyklým. Saúdské ženy nemají obavu vyjádřit svůj názor, i pokud jde proti převládající tradici (a řekl bych, že těm dívkám, které mají zahalený obličej muslimským šátkem niqábem, se hovoří snadněji, protože jejich identita je skryta...). Doufejme, že volání těchto dívek nebude marné.

T.T.

Zdroj: MEMRI TV

Přidat.eu záložku
 

Velká Británie nedávno vyhostila ze země Geerta Wilderse, holandského poslance, který byl pozván, aby v britské Sněmovně lordů promítl svůj krátký film Fitna (který – stručně řečeno – sugeruje, že Korán navádí muslimy k terorismu). Toto rozhodnutí britského ministerstva vnitra bylo patrně bezprecedentní v tom smyslu, že to bylo poprvé, co bylo občanovi Evropské unie s poslaneckou imunitou zabráněno v pohybu z jedné členské země do druhé – což lze učinit pouze tehdy, pokud dotyčná osoba představuje pro zemi, odkud je vyhoštěna, bezpečnostní hrozbu. O případu informovala i česká média (např. server aktuálně.cz), takže jsem se k němu už na tomto webu nechtěl vyjadřovat, ale nakonec jsem se rozhodl zmínit se o tom, že ne všichni prominentní britští muslimové s vyhoštěním Wilderse souhlasí – což může překvapit ty, kteří se na islám dívají podobně jako Wilders.

Je známo, že vyhoštění Wilderse bylo především úspěchem lobbyingu lorda Nazira Ahmeda (muslima a člena britské Sněmovny lordů). Podle Ahmeda je správné, že byl Wilders z Británie vyhoštěn, a to především proto, že šíří rasovou a náboženskou nenávist. To je však hodně diskutabilní teze. Šíření rasové a náboženské nenávisti (u Wilderse by eventuálně mohla připadat v úvahu pouze náboženská nenávist, pokud mi nic podstatného neuniká) je trestný čin, který musí prokázat soud. Jenomže žádný soud Wildersovi tento trestný čin neprokázal – soudní proces je sice v této věci otevřen, ale zatím platí princip presumpce neviny. Ahmed toto jistě ví, a tak svůj názor podpořil též tezí, že za ním stojí většina muslimské komunity (což je samozřejmě také diskutabilní, byť někteří muslimové Wilderse nazývají „křesťanský terorista“ či dokonce „velký Satan“ – viz obrázek).

Proti Ahmedovi stojí například britský představitel umírněného islámu Ed Husain. Tvrdí, že kritika, kterou představuje Wilders a Fitna, je pro muslimy výzvou k tomu, aby obhájili své náboženství a aby ve věcné diskuzi ukázali, že islám není agresivní náboženství. Británie porušila rozhodnutím vyhostit Wilderse princip svobody slova, konstatuje tento muslim. Lobování lorda Ahmeda bylo nesprávné a mimoto (z muslimského hlediska) i kontraproduktivní, protože Wildersovi jen zvýšilo publicitu.

Já osobně nesouhlasím s Fitnou ve dvou bodech. Nepovažuji za správné odsuzovat islám paušálně bez toho, že by se rozlišovalo mezi umírněnými muslimy a radikálními islamisty, a nemyslím si, že řešením je vytrhnout z Koránu verše podněcující k násilí, jak to Wilders ve Fitně navrhuje. Řešením je interpretovat ony kontroverzní verše v historickém kontextu, analogicky k tomu, jak tímto způsobem interpretují podobné verše Starého zákona křesťané. Jinými slovy, Fitna podle mě představuje částečnou, nikoli celou pravdu o islámu.

V každém případě nevidím důvod považovat Wilderse za „bezpečnostní hrozbu“, a i proto v této věci souhlasím s umírněnými muslimy jako je Ed Husain. Svoboda slova musí implikovat i právo kritizovat.

T.T.

Zdroje: The Guardian; The Independent

PS: český překlad zamýšleného Wildersova projevu


Přidat.eu záložku
 

Statistika nuda je, má však cenné údaje – proto se podíváme na to, kolik je muslimů ve Velké Británii a jaký je jejich demografický trend. Čísla hovoří jasně: počet muslimů v Británii roste, a to desetkrát rychleji než zbytek populace. Navíc muslimská populace je výrazně mladší než například populace britských křesťanů. Zde jsou počty muslimů ve Velké Británii v uplynulých letech:

2004: 1 870 000

2005: 2 017 000

2006: 2 142 000

2007: 2 327 000

2008: 2 422 000

T.T.

Zdroj: The Times

Přidat.eu záložku
 

Bez dalšího komentáře zde uvádím výroky jednoho z nejvlivnějších muslimských učenců – který bývá zpravidla považován za představitele „mainstreamového“ islámu –, jež nedávno odvysílala z Kataru prestižní arabská televize Al-Džazíra.

30. ledna 2009

„Během dějin Alláh posílal na Židy lidi, kteří je trestali za pohoršení. Poslední takový trest vykonal Hitler. Skrze všechno to, co jim udělal – i když to bylo přehnané –, dokázal vykázat je tam, kam patří. Byl to pro ně božský trest. Dá-li Alláh, příště se Židé dostanou do rukou věřících.“

28. ledna 2009

„Na závěr tohoto projevu bych chtěl říct, že jediná věc, v níž doufám, je, že až se můj život přiblíží ke konci, Alláh mi dá příležitost jít do země džihádu a odporu (tj. do Palestiny – pozn. T.T.), i kdybych měl být na vozíčku. Budu střílet po Alláhových nepřátelích Židech a oni mě budou bombardovat, a tím pádem zpečetím svůj život mučednictvím. Ať je pochválen Alláh, Pán světů. Alláhovo milosrdenství a požehnání ať je s vámi.“

T.T.

Zdroj: LiveLeak

Přidat.eu záložku