Příští měsíc se má v Ženevě konat důležitá konference OSN o rasismu. V současnosti to však vypadá, že konference bude fiaskem ještě než vůbec začne. Proč?

Islámská republika Pákistán připravila na podnět OIC – Organizace islámské konference (sdružující 56 islámských států plus palestinský pseudostát) – návrh deklarace, která od odsouzení rasismu plynule přechází k odsouzení „hanobení náboženství“ (jakoby náboženství byla rasa...), přičemž jediným náboženstvím, které je v návrhu výslovně zmíněno, je islám.

Snahu tlačit na kriminalizaci v podstatě jakékoli kritiky náboženství či některých jejich negativních projevů již naštěstí odsoudila významná část civilizovaného světa, a to velmi nekompromisně. V reakci na dokument OIC se totiž rozhodly bojkotovat blížící se ženevskou konferenci Spojené státy, Kanada, Izrael a Itálie. Evropská unie se pokouší zaujmout shodný jednotný postoj a bojkotem zatím alespoň hrozí.

Je to podle mého názoru – jak jsem již naznačil – dobrá zpráva. Návrh OIC je nebezpečným útokem na svobodu slova a ve svém důsledku i na náboženskou svobodu. Ohánět se v souvislosti s „hanobením náboženství“ lidskými právy – případně potřebou mezináboženského dialogu – je směšně pokrytecké. OIC nemá žádný jiný zájem než jen bránit islám před jakoukoli kritikou a zapomíná přitom na fakt, že právě ve jménu islámu porušují mnozí islámští fundamentalisté základní lidská práva – právo na život a právo na náboženskou svobodu. Pokus kriminalizovat názorové oponenty opravdu cestou k dialogu není.

A mimochodem: na tomto videu vidíme, jak byl nedávno na půdě OSN umlčen David G. Littman, „politicky nekorektní“ kritik islámského antisemitismu (proti umlčení Littmana „asi“ OIC protestovat nehodlá, že?):

T.T.

Zdroje: UN Watch; EuropeNews; Euroskop.cz

Přidat.eu záložku



Leave a Reply.