Jaké názory mají dánští muslimové? A jak moc berou své náboženství vážně?

Z výzkumů veřejného mínění vyplývá, že většina dánských muslimů jsou vlastně nepraktikující věřící, protože 60% z nich nechodí do mešity.

Většina (55%) dánských muslimů si nicméně nepřeje, aby byl islám kritizován, a proto chce, aby byla veškerá kritika náboženství zakázána. Zákaz kritiky náboženství si přitom přeje jen desetina Dánů, kteří muslimy nejsou.

Pokud jde o islámské právo šarí’a, pro jeho zavedení v Dánsku je 18% muslimů, tedy necelá polovina těch, kteří islám praktikují. Zdaleka ne všichni muslimové se tedy se svým náboženstvím zcela identifikují i pokud jde o nejrůznější praktické otázky.

Výzkum dále ukázal, že 82% dánských muslimů odsuzuje terorismus. To není zrovna mnoho, zvláště pokud si uvědomíme, že terorismus odsuzuje drtivá většina (97%) nemuslimského dánského obyvatelstva.

Je sice pravda, že pouze 6% dánských muslimů souhlasí s cíly Al Kajdy, nicméně s poselstvím organizace Islámský džihád jich souhlasí 18%. Z toho tedy vyplývá, že téměř pětině dánských muslimů není proti srsti „obrana“ islámu „ohněm a mečem“...

Docela velká část (31%) dánských muslimů navíc vnímá vojenské operace Západu v Iráku a Afghánistánu jako válku proti islámu (přičemž totožný názor má pouze 8% Dánů).

Podtrženo a sečteno, i na tomto dánském příkladu vidíme, že integrační proces muslimů žijících v Evropě zatím dosáhl pouze velmi omezených úspěchů.

T.T.

Zdroj: Islam in Europe


Přidat.eu záložku



Leave a Reply.