V sobotu 28. března byl zvolen nový předseda Ústředí muslimských náboženských obcí, což je hlavní česká islámská organizace. Stal se jím Muneeb Hassan Alrawi, Arab původem z Iráku, který byl dosud předsedou islámské nadace v Brně.

Je pan Alrawi spíše umírněným muslimem ochotným k dialogu, anebo je spíše netolerantním fundamentalistou? Z jeho různých prohlášení vyplývá, že se pohybuje kdesi uprostřed. V jednom ze svých rozhovorů pan Alrawi sice odsoudil teroristické útoky typu „11. září“, ale na druhou stranu odmítl označit Hizballáh za teroristickou organizaci, v podstatě proto, že podle Alrawiho Izrael patrně nemá právo na existenci. Cituji z rozhovoru, který roku 2006 pan Alrawi poskytl MF Dnes:

Otázka: „Území, na němž leží nynější stát Izrael, se tedy (...) má vrátit do arabských rukou?“

Odpověď: „Pochopte, Arabové nemohou připustit skutečnost, že přijde zvenčí nějaký národ a přivlastní si jejich území. Navíc jen pro své příslušníky. Boje a nepokoje v této oblasti budou pokračovat, nálada obyvatel regionu tomu, bohužel, nasvědčuje.“

Otázka: „Uznáváte však, že existence státu Izrael je realitou?“

Odpověď: „Realita se může změnit. Československo bylo rovněž realitou. A dnes již neexistuje.“

Já si tedy myslel, že zemi, kterou dnes obhospodařuje stát Izrael, přislíbil Bůh Mojžíšovi, kterého i muslimové uznávají jako jednoho z proroků, no ale panu Alrawimu právo na vlastní svéráznou interpretaci dějin neberu a přeji mu vše dobré v jeho nové funkci.

T.T.

Zdroje: Deník.cz; iDNES.cz


Přidat.eu záložku



Leave a Reply.